Η Αστυπάλαια Αποκαλύπτεται


Αρχαιολογικά Ευρήματα

Αρχαίο Νεκροταφείο Βρεφών

Στο πλαίσιο ανασκαφικής έρευνας που διεξάχθηκε στην περιοχή Κυλίνδρα (ακριβώς κάτω από τη Χώρα, στην τοποθεσία της αρχαίας Ακρόπολης της Αστυπάλαιας) ήρθε στο φώς ένα μοναδικό αρχαιολογικό έυρημα, μια αρχαία νεκρόπολη, με τουλάχιστον 2.700 βρέφη ενταφιασμένα σε πήλινα αγγεία (αμφορείς).

Κάθε καλοκαίρι, για ένα μήνα πραγματοποιείται στην Αστυπάλαια ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης φοιτητών αρχαιολογίας και βιοαρχαιολογίας, που οργανώνεται από το University College London σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου), με σκοπό την ανασκαφή, την καταγραφή, τον εντοπισμό, τη συντήρηση, τη μέτρηση και την καταλογογράφηση των ευρημάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τους παρακάτω συνδέσμους

http://www.ai-journal.com/articles/abstract/10.5334/ai.1205/ 


Αρχαίες Βραχογραφίες

Αποτέλεσμα των εκτεταμένων αρχαιολογικών εργασιών στην βραχώδη χερσόνησο της περιοχής Βαθύ υπήρξε το σημαντικό εύρημα των αρχαίων βραχογραφιών πλοίων, εγχειριδίων  και σπειρών.

Μια έκθεση με σχετικές φωτογραφίες και πληροφορίες για τα ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας στο Βαθύ φιλοξενείται κάθε καλοκαίρι σε έναν από τους ανεμόμυλους που βρίσκονται στη Χώρα.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τους παρακάτω συνδέσμους

http://users.uoi.gr/gramisar/prosopiko/vlaxopoulos/ENGL_VATHY_VLACHOPOULOS%5B1%5D.pdf 

Αστυπαλίτικη Κουζίνα

Παρά το γεγονός ότι η καλλιεργήσιμη γη του νησιού είναι περιορισμένη, η τοπική κουζίνα περιλαμβάνει νόστιμα πιάτα που βασίζονται στα λίγα αλλά γεμάτα με γεύση συστατικά που παρέχει η γη και η θάλασσα.

Μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα παρακάτω γευστικότατα παραδοσιακά φαγητά και πιάτα που αποτελούν τον πυρήνα της τοπικής κουζίνας.

 • Κατσικάκι κοκκιν ιστό (ελευθέρας βοσκής)
 • Φρέσκα ντόπια ψάρια και θαλασσινά
 • Χλωρή, ένα υπέροχο κρεμώδες λευκό τυρί που παράγεται από το γάλα των ημι-άγριων κατσικιών του νησιού που βόσκουν στα πυκνά άγρια ​​χόρτα των βουνών
 • Θυμαρίσιο μέλι, αρωματικό τοπικά παραγόμενο μέλι με νόστιμη, ξεχωριστή και μοναδική γεύση άγριου θυμαριού. Ο συνδυασμός χλωρής μεμέλι είναι εξαιρετικός!
 • Τα νήματα σαφράν που συλλέγονται από τους λόφους του νησιού στα τέλη του φθινοπώρου δίνουν μοναδικό χρώμα και άρωμα στα παραδοσιακά κουλούρια, τα Κιτρινοκούλουρα, και στις πασχαλινές πίτες, τις Λαμπρόπιτες, που έχουν ως βασικό συστατικό τη Χλωρή.
 • Πουγγιά, τηγανιτές πίτες σε σχήμα μισοφέγγαρου που παρασκευάζονται είτε με αλμυρή (κοπανιστή & δυόσμος) είτε με γλυκιά γέμιση (χλωρή και κανέλα).
 • Λατζάνια, φρέσκα ζυμαρικά με γέμιση από Χλωρή και το αρωματικό τοπικό άγριο σαφράν.
 • Λαμπριανό, παραδοσιακά το κύριο πασχαλινό γεύμα, που αποτελείται απο κατσίκι γεμιστό με ρύζι, μπαχαρικά, αρωματικά και εντόσθια, το οποίο ψήνεται υπομονετικά στον ξυλόφουρνο για ώρες.
 • Ραντιστά, παραδοσιακή συνταγή με φακές, κομμάτια ζύμης και ξύδι
 • Ξεροτήγανα / δίπλες, λωρίδες τηγανισμένης ζύμης βουτηγμένες σε μέλι και πασπαλισμένες με κανέλα ή/και καρύδια
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

 • Τα πανηγύρια του Αγίου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου και του Σωτήρος Χριστού στις 6 Αυγούστου.
 • Η μεγαλύτερη γιορτή του νησιού πραγματοποιείται στην εκκλησία της Παναγίας Πορταΐτισσας στη γιορτή της Παναγίας (15 Αυγούστου) και διαρκεί για τρεις μέρες (14 - 16 Αυγούστου). Στις 16 Αυγούστου η Δημοτική Αρχή και ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνουν αθλητικούς αγώνες με τίτλο "Κουκάνια".
 • Τα πανηγύρια της Παναγίας Πουλαριανής και της Παναγίας του Θωμά στο Βαθύ στις 8 Σεπτεμβρίου.
 • Φεστιβάλ Αστυπάλαιας, που περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακούς χορούς, εκθέσεις ζωγραφικής / φωτογραφίας και άλλες εκδηλώσεις καθ'όλη τη θερινή περίοδο
 • Cine Avra: Θερινός κινηματογράφος στον Πέρα Γιαλό

Πεζοπορία

Η εξερεύνηση των μονοπατιών πεζοπορίας της Αστυπάλαιας αποτελεί έναν ιδανικό και ευχάριστο τρόπο για επαφή και γνωριμία με τη φύση, εφόσον δίνεται στον επισκέπτη η ευκαιρία να αναπνεύσει τον καθαρό αέρα, να πάρει το χρόνο να απορροφήσει τη φυσική ομορφιά του νησιού και να εξερευνήσει τοπία γεωλογικού, φυσικού ή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Για μια λεπτομερή περιγραφή κάθε διαδρομής ακολουθήστε τους παρακάτω συνδέσμους

Booking.com rating imageTrip advisor logo

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

* Απαραίτητα Πεδία

Room Booking

Thanks for staying with us! Please fill out the form below and our staff will be in contact with your shortly.